English conversations

Standaard

Het Engels van de kinderen op school gaat er enorm op vooruit. Of toch zeker dat van de wezen. Vandaag hebben we zowat heel de dag in het weeshuis doorgebracht en dan hadden we dus tijd genoeg om hun Engels te testen. We hebben wafels gebakken (lees: tante heeft wafels gebakken), spelletjes gespeeld, armbandjes geknutseld, massages gegeven en gekregen, tekeningen gemaakt … en ook wat gewerkt.

We hebben filmpjes en foto’s voor de website gemaakt en de ‘voorstellingstekstjes’ van de wezen van een update voorzien. Binnenkort te vinden op http://www.soidngo.org

Het Engels van de wezen begint echt wel op Engels te lijken. Met volzinnen, een uitgebreide woordenschat, zinnen die verwijzen naar verleden of toekomst. Vooral Piseth, een van de oudere wezen, spreekt echt al heel goed Engels. Hij wordt er overal bijgehaald om te tolken en hij doet dat goed. Hij doet dat ook graag. Hij komt over vanalles en nog wat een babbeltje slaan. Hij wil alles weten. Hoe dat werkt in België de scholen, moeten de kinderen daar ook op zaterdag naar school. Wat is uw job, doe je dat graag? Waar woon je? … Leuk om te merken dat er zoveel vooruitgang is.

Maar zo heel af en toe zijn er zeer eigenaardige dingen in hun taaltje…

* Toen ik daarstraks met een van de weeskinderen apart was gaan zitten om een tekstje over hem te schrijven vroeg ik: “Do you want to tell me something about your life Pov?” “Yes” zei Pov want hij wou mij uiteraard niet teleurstellen maar verder zei hij niks want hij had de vraag niet begrepen maar durfde dat niet te zeggen.

* Ook als je een negatieve vraag stelt, krijg je altijd een positief antwoord. “Don’t you like making homework?” “Yes!”

* De kinderen van de lagere klassen kennen het ‘versje/gesprek’ dat ze iedere ochtend en avond met de leerkrachten voeren helemaal vanbuiten maar durf geen afwijkend antwoord te geven… Algehele paniek als de vraag “Did you have breakfast already?” met neen beantwoord wordt.

Maar wij maken hier ook indruk hoor. Onze khmerwoordenschat gaat er ook op vooruit. We kunnen de sleutel van onze kamer vragen, klagen over de hitte… en onderhandelen over de prijs. Goed he! Het assortiment van onze winkel is trouwens al uitgebreid met kokoshouten kommetjes en heel erg mooie (verjaardags)kaarten. En daarnet bij de apotheek konden we ons gewoon behelpen in het Nederlands, de douchegel komt recht uit België…

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.