De fancy night

Standaard

Een van de tips van de ‘Lonely planet’ -niet dat we dat boek bijhebben trouwens- is “Vraag het een local”. Dus dat is exact wat we vanavond deden. We wilden lekker eten en we vroegen de mevrouw van het hotel waar we dat vooral moesten dood. In een stad als Phnom Penh is er namelijk nogal wat keuze… De meeste toeristen rijden naar ‘the river side’ maar eigenlijk zijn daar niet veel sympathieke restaurantjes. Gelukkig had de mevrouw een zeer goed idee. Ook nog vlakbij ons hotel dus we zouden het geld dat we uitspaarden aan tuktukkosten kunnen investeren in een goede fles witte wijn.

Bij aankomst bij “Khmer Surin” voelde ik mij een tikje underdressed. Papieren lampionnetjes, exotische planten, binnentuin met fontein, schattige salonnetjes vs sjofel meisje (dat nog geen douche genomen had) met rode décolté, gecamoufleerd door een rood bloesje in een nog fellere rode kleur om te dienen als bliksemafleider.

Dat blijkt echter niet het ‘grootste’ probleem om van onze avond een geslaagde avond te maken dus ik bezorg jullie eventjes een handleiding bij fancy dineren in Cambodja.

1) Check voor je binnengaat hoeveel geld je op zak hebt. De kans is groot dat ze geen creditcard accepteren. Nee, zelfs niet als je in een hotel gaat eten. Je kleren doen er dan weer helemaal niet toe.

2) Bestel een aperitief. Enkel een aperitief.

3) Wat je aan eten bestelt, komt allemaal tegelijkertijd op tafel. Als je dus eerst een voorgerecht wil eten en nadien pas je hoofdgerecht, bestel je beide gerechten apart. Bij voorkeur bestel je je eten ook pas als nadat je cocktail uit is (om dezelfde reden)

4) Ik hoef niet te zeggen dat je dus niet praat over een dessert voor je bord leeg is. Tenzij je noedels met dame blanche wil combineren uiteraard. Of met tapiocasoep… een gruwelijk dessert dat je eigenlijk sowieso niet hoort te bestellen.

5) Het concept voorgerecht is onbekend in de Cambodjaanse keuken. Je kan het eigenlijk al zien aan de prijzen op de menukaart. Je voorgerecht kost evenveel als je hoofdgerecht dus ze zijn ook even groot. Ik had gisterenavond een groentenbrochette met pindasaus als ‘appetizer’, ik kreeg een bord met vijf brochetten. Genoeg als maaltijd op zich.

6) Stoelen en tafels worden precies bij verschillende leveranciers aangekocht. De verhoudingen zitten compleet fout. Je zit dus niet bepaald elegant, compleet voorovergebogen te eten.

7)  De obers doen wel wat je vraagt. Als je vraagt om de wijn pas na de cocktails te brengen doen ze dat ook. Ook als je eten (voor- én hoofdgerecht) al lang op tafel staat.

8) Om half elf -toen onze wijn nog maar halverwege was- werden we verzocht om te betalen en werden we lichtjes buiten gekeken. Khmerpeople hebben hun slaap nodig.

9) Met de aanwezigheid van huisdieren dient rekening te worden gehouden. En dan heb ik het niet over de maltezer van de kok die zich onder uw tafel nestelt. Neenee. Dikke ratten. Waarvan er eentje een duik nam in de binnenfontein. Nog steeds niet gegild trouwens…

10) Chique tafelen kost hier ook absoluut niet veel. Nog geen vijftig dollar voor aperitief, voor- en hoofdgerecht.

Advertenties

3 gedachtes over “De fancy night

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s