Happy khmer newyear

Standaard

Gelukkig nieuwjaar iedereen. En “good luck for you” zoals al de Cambodjanen na die zin zeggen. Misschien heb je op televisie wel beelden gezien van het Thais nieuwjaar, ook in Cambodja wordt gevierd maar daar komt er geen water aan te pas. (Enkel om beelden te wassen). Mensen kletsnat maken met emmers en tuinslangen is hier blijkbaar verboden. Dat hoort niet bij bidden… Klopt natuurlijk ook, stiekem ben ik blij dat ik déze nieuwjaar droog ben doorgekomen. Vorig jaar was het anders.

Er hangt versiering in de straten, de mensen zijn meestal in het wit gekleed, er lopen groepjes nieuwjaarszangers over straat maar voor veel Cambodjanen lijkt nieuwjaar mij een zeer gewone werkdag. De nieuwjaarsfestiviteiten duren hier wel verschillende dagen dus misschien dat ze wat afwisselen maar het feesten leek mij hier een pak bescheidener dan in Bangkok vorig jaar. De muziek van de feestjes naast ons hotel werd ook altijd stipt om middernacht stilgelegd. Geen klachten over nachtlawaai.

Wij hebben nieuwjaar met de weeskinderen van SOID gevierd. Het traditionele stuk bestond uit een bezoekje aan de pagoda om voedsel te offeren bij de monniken (die dan heel hard bidden zodat het voedsel naar de overledenen van de familie vliegen), wierrookstokjes branden, een buddhabeeld wassen … Het minder tradionele stuk uit wafels bakken en een duik in het hotelzwembad. Een nieuwjaarsduik waar de ijsberen bij ons hun neus voor zouden ophalen.

Vraag me trouwens niet welk jaar het nu geworden is. De khmer vieren dezer dagen zowel 2013 als het (Chinese) jaar van de slang.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.