Het rijgedrag van de Cambodjanen

Standaard

Als je aan het reizen bent, moet je je af en toe wel eens in het verkeer begeven. Wij zijn nooit zelf achter het stuur gekropen maar stel dat jij nu wel zoiets geks van plan bent, geef ik graag wat tips. De ideeën over veilig verkeer verschillen ginder namelijk nogal van de onze.

1) Chauffeurs maken er een spelletje van om zoveel mogelijk andere weggebruikers voorbij te steken. Zij doen dit uiteraard steeds langs links maar vinden het geen probleem dat andere auto’s (die in dezelfde of de tegenovergestelde richting rijden) daarvoor moeten uitwijken. Als je wil voorbijsteken toeter je en anderen springen spontaan in de gracht voor u.

2) Je toetert ook als er voldoende ruimte is om normaal voorbij te steken.

3) Een ‘pinker’ -ook wel richtingaanwijzer genoemd- dient niet om aan te geven dat je rechts of links wil afslaan. Je zet hem aan als je de intentie hebt om een andere weggebruiker voorbij te steken. Ook al gaat dat de eerste 3 km niet lukken, je zet de pinker aan en laat hem aanstaan. Stel dat je na je inhaalbeweging misschieneventueel nog een auto wil inhalen hoef je je pinker niet uit te zetten. Je maakt immers nog steeds je intentie duidelijk dat je wil inhalen. Ooit.

4) Als het licht rood is en je wil rechts afslaan hoef je niet te wachten tot het groen is.

5) Als het echt niet anders kan mag je in een eenrichtingsstraat in twee richtingen rijden. Anders een blokje om moeten rijden is bijvoorbeeld een geldige reden om spook te rijden.

6) Er zijn enorm veel scooters in het verkeer. Die scooters wringen zich echt overal tussen. Als je een scooter raakt -en de persoon is niet gewond- hoef je niet te stoppen. Je mag zelfs toeteren als de scooterchauffeur er te lang over doet om zich uit de voeten te maken. (Te lang = 5 seconden)

7) Als voetganger ben je onderschikt aan al de andere weggebruikers. Goed uitkijken en hard lopen is het devies.

Los daarvan geldt in Phom Penh het recht van de sterkste. Ongelooflijk dat we op een dag tijd slechts twee verkeersongevallen gezien hebben. Zonder gewonden bovendien. Dus met toeterende boze chauffeurs die eigenlijk een fout waren en volgens mij minstens de stukgereden scooters hadden moeten vergoeden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s