Geel of groen

Standaard

Dankzij de socialisten hadden we vandaag een dagje vrij. (Een boeiend artikel over het waarom het vandaag de dag van de arbeid is, lees je hier. Ik wil het over wat anders hebben). Een dagje vrij dus, met zon bovendien. Op aanraden van de collega’s ging ik met mijn moeder naar de wereldmarkt in Herent.

Herent is een buurgemeente van Leuven en toch was ik er nog nooit geweest. Je ziet, om de toerist uit te hangen hoef je niet ver van huis te zijn. Ook al omdat de hele wereld daar vertegenwoordigd was op de speelplaats van de lokale basisschool. Herent heeft een ‘zusterstreek’ in Guatemala maar er stonden ook standjes met Indonesische hapjes, kunst uit Sierra Leone, Nigeriaanse juwelen …. Er waren ook wat kermisattracties en een jaarmarkt. Veel volk op straat ook. Misschien kunnen we volgend jaar een Cambodjaans kraam installeren om centjes te verdienen voor SOID…

Dit jaar deden we enkel geld op. Ik kocht oorbelletjes -waar mijn oren hopelijk niet allergisch op zullen reageren- Oorbellen die perfect bij mijn T-shirt pasten. Ah ja zei ik, want de tekening op mijn T-shirt is ook geel. Net als de oorbellen. Neenee zei de mama, de oorbellen zijn groen. Zoals uw gordijnen. -Niet dat ik vaak op stap ga met mijn gordijnen dus dat mijn oorbellen assorti zijn met mijn gordijnen is niet nuttig- Wij hebben dat vaker van die kleurdiscussies.

Dat is normaal naar ’t schijnt. Want kleur is subjectief. Een kleur is een mengsel van golflengten in verschillende sterkten. De kleur van een oppervlak wordt bepaald door het deel van het licht dat erdoor wordt weerkaatst. En in uw ogen zitten dan nog eens hoop kegeltjes die die weerkaatste lichtbundels moeten opmerken. Maw ingewikkelde bedoening, een kleur onderscheiden. En groen en geel liggen nu eenmaal dicht bij elkaar.

Wist je trouwens dat er in sommige culturen geen woorden bestaan om kleuren te benoemen? Daar zouden we zo’n discussies dus niet voeren.

Gele of groene oorbellen dus, en een paarse pyama met een geit erop. Ik geloof dat er daar niet over te discussiëren valt. Mama?

Advertenties

Een gedachte over “Geel of groen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.