Cambodja samengevat

Standaard

Voor de website van SOID schreef ik dit reisverslag. Natuurlijk mogen jullie het ook lezen. Heel wat nieuwe foto’s op de website en op flickr. Of wil je meer weten over wat we precies op school gedaan hebben? Kan ook.

Precies een jaar na mijn eerste Cambodjareis stond ik weer met mijn valies op Zaventem. Een valies vol teddyberen en kinderkleren. De reis verliep vlot, op een kleine discussie in de Indische luchthaven na. Het gebeurt waarschijnlijk niet elke dag dat iemand met een mixer en een wafelijzer de douane wil passeren. Wij wel natuurlijk, want we wilden de kinderen trakteren op Belgische wafels.

De kinderen waren ons duidelijk niet vergeten, ze waren erg blij om ons te zien. Voor mij was het een eerste kennismaking met de stenen school. Mooie nette klasjes, een ruime bibliotheek, kleurrijke schilderwerken op de speelplaats. En achter de school een minigroentetuintje om groenten te verbouwen voor het weeshuis. Elke vierkante meter wordt nuttig gebruikt. Ik was ook enorm blij dat we een zwembad hadden meegebracht want het was dit jaar echt warmer dan vorig jaar.

De stagiaires van Groep T waren bezig aan hun ‘zorgstage’ waarbij zwakkere leerlingen uit de klas gehaald worden om extra oefeningen te maken en ik kom me niet inhouden om mee te doen. We speelden winkeltje en potpotpiano, oefende op de uitspraak van moeilijke Engelse woorden en lazen verhaaltjes voor.

Onze schoolweek werd afgesloten met een spetterend feest. Er was veel volk uit België want ook Joke die vorig jaar stage liep op de Veal village school, haar familie en Machteld en Marc (buren van Jaak en Martine) waren uitgenodigd. Er werden cadeaus uitgedeeld en we deden spelletjes –Om ter eerst een stuk watermeloen opeten- Er werd gedanst en gezongen. –Ze kennen ‘Ik heb de zon zien zakken” nog- En er waren ijsjes in brood natuurlijk. Die ook. Al hield ik het zelf bij de versie van ijs op een stokje.

Omdat de school twee weken sloot voor de jaarlijkse nieuwjaarsvakantie hadden we ook wat tijd om rond te reizen. Martine heeft ondertussen het grootste deel van het land gezien. Ze is dan ook al acht keer geweest maar voor mij waren Kampot, Kep, Sihanoukville en de hoofdstad Phnomh Penh een ontdekking. Het is duidelijk dat de meeste toeristen die naar Cambodja reizen enkel de tempels bezoeken want aan de zee was het een pak rustiger dan op pakweg een zonnige zaterdag in Blankenberge.

Na onze rondreis keerden we terug naar Siem Reap om nieuwjaar te vieren met de kinderen van het weeshuis. We gingen mee naar de tempel om rijst te offeren en godenbeelden te ‘douchen’. In het weeshuis kregen de kinderen nog meer Belgische wafels en dan was het alweer tijd om naar huis te gaan

Met een valies vol Cambodjaanse souvenirs die nu op rommelmarkten een nieuwe eigenaar zoeken.

Wie weet tot volgend jaar…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s