Dagje naar India

Standaard

India is hot. Europalia staat in het teken van India, in Leuven is het Indiahouse opengegaan en India is de laatste tijd heel wat in de media geweest. (Niet altijd even positief trouwens)

Mijn ervaring met India blijft voorlopig beperkt tot een aantal uren op de luchthaven en het tarmac van Mumbai (duizenden muggen!) dus ging ik gisteren naar de Bozar om wat cultuur op te snuiven. We kochten een combiticket voor de twee tentoonstellingen “India belichaamd” en ‘Indomania” en bezochten die ook in die volgorde. Achteraf bekeken hadden we beide tentoonstellingen beter omgewisseld. Dat weet u dus nu. Al zou ik eigenlijk niet aanraden de tentoonstellingen te gaan bezoeken tout court. We kwamen een beetje teleurgesteld buiten.

“India belichaamd” toont de Indische kunst via de verschillende fases in het leven. Te beginnen bij de dood want voor Indiërs is dat geen eindpunt. De brochure om je warm te maken voor de tentoonstelling heeft het over yoga, de kamasutra en ascese maar echt veel hebben we niet opgestoken uit de expo.

De invalshoek van “Indomania” was breder. Het verhaal begint bij de reizen van Vasco da Gama, de eerste uitwisselingen tussen India en Europa (de textielindustrie, de missionarissen, de specerijen en diamanten). We schuiven dan steeds verder door naar vandaag. De beatles passeren de revue, Maurice Béjart die gaat dansen in India en ook hedendaagse kunstenaars die speciaal nieuw werk maakten voor de tentoonstelling. Hoe dichter we bij vandaag komen, des te meer wordt de tentoonstelling een beetje een rommeltje. En je gaat mij niet vertellen dat de link met de textielindustrie vandaag te ver gezocht zou zijn?

Doorheen de twee tentoonstellingen komt verschillende keren aan bod dat er heel wat vooroordelen de ronde deden over India en dat vele nog steeds standhouden, dat sommigen zelfs kloppen maar welke… dat mag je blijkbaar zelf uitzoeken. Als ik aan India denk, denk ik aan verkeerschaos, felle kleuren, een cocktail van geuren en een mengelmoes aan religies. Daarom vond ik het ook heel jammer dat de zalen in de Bozar zo sober waren ingekleed.

’s Avonds hadden we onze portie India gehad en zijn we Turks gaan eten. Turquoise op de Naamsevest in Leuven is een dikke aanrader. Verzorgde keuken, sympathieke bediening, fijne avond gehad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.