Leni & Susan

Standaard

Gisterenavond heb ik genoten van een van de extraatjes van mijn nieuwe job. Ik ging naar de try-out van het theaterstuk “Leni & Susan” met Chris Lomme en Simone Milsdochter. Nadat ik artikels schreef over en promotie maakte voor de voorstelling was ik heel erg benieuwd geworden.

Leni Riefenstahl en Susan Sontag. Twee vrouwen, die de morele dilemma’s uit de twintigste eeuw letterlijk en figuurlijk belichamen. Een onverwoestbare kunstenares, op zoek naar perfectie, zuiverheid en kracht. Met een vitaliteit die niet alleen haar voornaamste thema blijkt te zijn, maar ook haar eigen leven tekent. Dat is Leni Riefenstahl. Daartegenover de joodse critica en denkster, die van ziekte en het niet-perfecte haar onderwerp heeft gemaakt, en zelf andermaal aan kanker ten prooi valt. Susan Sontag. 

Schrijver en regisseur Stijn Devillé plaatst de onsterfelijke Duitse diva van de nazi-propaganda tegenover de Amerikaanse, joodse, lesbische politiek activiste Sontag, wier leven verschillende keren door kanker werd verwoest. Goed versus fout. Sterk versus zwak. Kunst versus politiek. Vitaal versus ziek. Leni & Susan. 

Stijn schreef de tekst speciaal voor Chris’ 75ste verjaardag. Ook een leuk verjaardagscadeau!

Ik vond het de moeite om te zien. De toeschouwer die bijna op de schouder van mijn liefje in slaap viel, was waarschijnlijk nog heel moe van zijn werkdag want het stuk was allesbehalve saai. Pittige discussies, mooie begeleidende beelden van videokunstenaar Walter Verdin en voldoende stof om nog de rest van de week over te filosoferen. Over objectiviteit, juist of fout, je hart volgen of je hoofd …

Vanavond première en er zijn nog verschillende voorstellingen gepland later op het jaar. (O.a. ook op de verjaardag van Chris Lomme zelf, moest u geïnteresseerd zijn om haar te feliciteren… ) Er zijn nog kaartjes!

Leni_en_Susan_Chris_Lomme(c)Jimmy_Kets_tcm31-69394

Advertenties

Een gedachte over “Leni & Susan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.