Samen een huis kopen: wat hebben we al geleerd?

Standaard

We hebben de eerste reizen zonder kleerscheuren overleefd. Mijn overname van de helft van de kleerkast van het liefje ging zonder slag of stoot. Er werd plaats gemaakt in onze respectievelijke agenda’s voor me- en us-time. Maar onze volgende uitdaging is een tikje moeilijker. Samen een huis kopen is een lastige.

Enkele relatietips!

Wat wil je echt?
Denk eens diep na over wat je écht wil en vraag aan je wederhelft om hetzelfde te doen. Is een garage een must? Mag de badkamer dateren uit de eerste helft van vorige eeuw? In het beste geval matcht dat, in het minder optimale geval zit je met een paar ‘uitdagingen’. Wij zoeken bijvoorbeeld een ruime woning met tuintje op fietsafstand van een treinstation met een goede Leuvenverbinding.

Een bezoekje bij de bank is een goed idee.
Ja, een villa met tien slaapkamers, een verwarmd zwembad, twee hectare tuin en inwonende tuinman is tof. Maar kan en wil je dat ook betalen? Een realistisch beeld over het kostenplaatje zorgt voor rust in je hoofd.

Wees selectief.
Je kan makkelijk elke dag verschillende huisbezoeken inplannen maar het is beter om selectief te zijn. Een badkamer kan je renoveren maar aan de ligging van de tuin (of van het hele huis) kan je toch niks veranderen.
Makelaars die niet via mail of telefoon op vragen willen antwoorden hebben waarschijnlijk een verborgen agenda. Als ze niet willen zeggen of een EPC van 820 een typfout is, dan zijn de gegevens waarschijnlijk correct en moet er serieus geïnvesteerd worden in isolatie.

Wat gebeurt er als je die tips niet toepast? Of als je snode plannetjes bedenkt?
Stel, je lief heeft een leuk huis gevonden dat eigenlijk niet binnen je selectie past. Je stelt voor om het te gaan bezoeken met het idee, ‘dan kunnen we het nadien met een gerust hart van onze lijst schrappen’. Maar na het bezoek blijft het lief enthousiast en ook de bank zegt dat het haalbaar is als je nog wat van de prijs afkrijgt. Dan … heb je een probleem. Zeker als je er elke dag een keer of twee voorbij rijdt. Het huis blijft in jullie hoofden rondspoken en een beslissing nemen is niet evident.

De ultieme tip: blijven zoeken? Voorlopig hebben we ons droomhuis nog niet gevonden. Maar ik ben er zeker van dat het ons ooit zal lukken. Misschien word ik binnenkort wel minder selectief 🙂

 

Advertenties

6 gedachtes over “Samen een huis kopen: wat hebben we al geleerd?

 1. Liese

  Wij kochten twee keer een huis en inderdaad het is geen sinecure! Maar dat je je beiden goed voelt is het allerbelangrijkste, veel succes want het is een belangrijke keuze!

 2. Wij hebben ook lang rondgekeken, en het lief had ook een huis gevonden, zo plots. Ik vond het maar niks, maar nadat ik het binnen gezien had en de mogelijkheden van het gebouw besefte: grote liefde!

 3. Je beschrijft dat hier heel mooi, maar onderliggend voel je toch de struggle. Simpel is het inderdaad niet om zo een belangrijke beslissing te nemen. Toch wel mooi dat jullie op een relatief korte tijd toch al zover staan dat je samen een huis wil kopen ! Nog veel succes met de zoektocht !

 4. Sarah

  Inderdaad er zijn nog te veel mensen die te snel beslissen en dan inzien dat het toch maar nx voor hen was 😉 jullie gaan dat goed doen!

 5. zeker niet té rap content zijn, het is en blijft een ferme aankoop hé 🙂 bij ons was het liefde op het eerste zicht met ons huis… we hadden vooraf al streng geselecteerd online, en bezochten enkel huizen die aan onze checklist voldeed (aantal kamers, ligging, tuin, niet teveel opknapwerken, …).

  Bij bezoek nummer drie keken we elkaar aan en wisten we dat dit ONS huis zou worden, et voilà! Veel succes nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s