MeatFreeWeek

Standaard

Ik eet al jaren veggie. MeatFreeWeek is dus niet bepaald een uitdaging voor mij. Maar ik wil graag even een discussie in de groep gooien die erg leeft bij vegetariërs en vegans. Tijdens MeatFreeWeek mag dat wel vind ik.

Even kort door de bocht is dit de stelling van de vegans: “Vegetarisch is niet goed. Dus je moet expliciet de vegan keuken promoten.”

Ik vind het jammer dat vegans beginnen veggiebashen. “Jullie doen niet hard genoeg jullie best.”

Quick maakt reclame voor de veggievariant van zijn kipburger. Met posters en al. Ik zou bijna bij Quick gaan eten, zo blij maakt mij dat. (Dat veggie gepromoot wordt als normaal product bij het gewone publiek i.p.v. met een facebookadvertentie naar een apart geselecteerd geitenwollensokkenpubliek.)

En als er dan evengoed vegan als veggie alternatieven worden aangeboden … kan iedereen (ook) voor vegan kiezen en leren mensen dat weer beter kennen? En met wat geluk vinden ze dat ook lekker en/of een goed idee omdat XYZ en kiezen ze er volgende keer weer voor.

De wereld verbeteren maar stukje per stukje i.p.v. ineens een grote ommekeer te eisen. Kort door de bocht en al he. Wie mijn volledige uitleg wil, mag eens met mij uit eten.

Ja? Nee? Of moet ik mijn mond houden omdat ik na 1 maand plantaardig eten heb afgehaakt?

 

Advertenties

6 gedachtes over “MeatFreeWeek

 1. Ik denk ook dat je stukje per stukje moet gaan. Bij mij is dat begonnen met 1 à 2 avonden in de week vegetarisch koken en nu eet ik eigenlijk alleen nog vlees omdat ik buitenshuis niet moeilijk wil doen en omdat mijn dochter al eens graag wat charcuterie op haar boterham eet en dat alleen niet op krijgt, en weggooien is dan helemaal zonde. Ik eet wel nog vis, met mate, en met de app van WWF. Zuivel laten vind ik véél moeilijker, al besef ik dat je voor het milieu beter kip kunt eten dan kaas. Nu eten we 1 avond per week vegan en 1 avond vegetarisch en koemelkvrij, dus wie weet waarheen dat over een paar jaar evolueert.
  Ik denk sowieso dat het beter is als de hele wereldbevolking mindert met rood vlees en koemelk, zonder het daarom helemaal op te geven, dan dat 5% van de wereldbevolking radicaal alle dierlijke producten laat en de rest er nog evenveel van consumeert. En daar helpt een opgeheven vingertje niet bij, maar zo’n actie van de Quick wel. (nu nog vegan kip nuggets, want die hamburgers op hun vieze broodjes lust ik sowieso niet ;D ).

 2. Doen waar je jezelf goed bij voelt! Ik hou niet zo van dat vingertjesgewijs, want zelfs onder vegans is het zo. Ik vroeg eens wat het probleem met palmolie was (ik was daar toen nog niet van op de hoogte) en de reacties waren dat het een schande was dat ik dat niet wist… ipv het gewoon te zeggen etc.
  Zelf eet ik vegan als ik thuis ben en zal ik altijd de vegan optie kiezen. Als ik uit eten ga of op een feest, dan zeg ik dat vegetarisch eten ok is.

  Eigenlijk ben ik een when-at-home-vegan

 3. Iets wat heel erg leeft, inderdaad, en waar ik het ook soms moeilijk mee heb. Ik ben jarenlang strikt vegan geweest, maar mijn man eet vlees, en in onze familie zitten geen andere veggies. Dus nu eet ik ‘zo vegan mogelijk’, en ga ik niet moeilijk doen om af en toe zuivel (strikt veggie ben ik natuurlijk wel). Ik probeer het nu op een andere, zachtere manier: vegan gebak meenemen naar het werk, veggie koken voor onze buren die pas een baby hebben, mensen laten proeven van lekker eten zonder vlees. En ons steentje bijdragen aan het milieu doen we ook nog op veel andere manieren, dus ik ben er ook mee gestopt me er schuldig over te voelen. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt!

 4. Ànderen die bepalen wat ik al dan niet mag doen-eten-drinken… de wereld loopt over van die bétweters… 😦 Sinds ik jou ken, staat er opvallend vaker veggie op mijn menu! 😉 Maar het is net zo fijn om in jouw gezelschap ook gewoon van een stukje vlees/kip/vis te mogen genieten zonder daar meteen een preek bij geserveerd te krijgen. Anderen motiveren is een talent, mensen dirigeren werkt averechts. Ik doe daarom precies waar IK zin in heb, doe jij dus maar vooral waar JIJ je goed bij voelt!! 🙂 We worden immers al méér dan genoeg geleefd door de wereld…

 5. Leen

  Ik ben het met je eens! En ook met de eerste reactie hier helemaal bovenaan. Extremen zijn nooit goed. Ik probeer minstens twee maal per week een avondmaaltijd zonder vlees klaar te maken, en verder eet ik weinig dierlijke producten (plantaardige melk in mijn havermoutpap, yoghurt verteert bij mij niet goed dus eet ik sowieso nooit en kaas idem al eet ik wel eens graag Brie en andere zachte kazen o en gemalen kaas bij de spaghetti natuurlijk!). Mocht iedereen zo denken de (dieren)wereld zou er al helemaal anders uitzien me dunkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.