Naar school of niet?

Standaard

Disclaimer: Opgelet! Longread van verwarde of misschien zelfs boze moeder.

Volgende week zijn de (Belgische) lagere en secundaire scholen dicht. De kleuterscholen blijven open. Maar ik hoor van overal oproepen om ook de kleintjes thuis te houden. Uiteraard wil ik de juf niet besmetten en ik zou liever zien dat leerkrachten prioritair gevaccineerd worden (de kinderverzorgers uit de crèches mogen daar ook bij aansluiten van mij) maar het Overlegcomité heeft nog nooit mijn mening gevraagd.

Dat Planckendael open blijft en kinderen onder de 12j nog wel buitenschoolse activiteiten mogen doen, is voor mij niet logisch. Maar ik zei het al … niks te zeggen. Ik zou kinderen uit de basisschool ook eerder naar school sturen, in hun eigen klasbubbel, dan naar de scouts.

Onze kleuterschool is tot nu toe coronavrij gebleven is, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het veilig kan. Felix gaat graag naar school (behalve soms op maandagochtend), hij wordt er geprikkeld en leert nieuwe dingen. Ik zie de juf zeker niet ‘gewoon’ als babysit. En volgende week is het thema Pasen en chocolade!

Tot een uur of 17 was ik er zo goed als zeker van dat Felix naar school zou gaan. Want de kleuterscholen bleven open, zo had het Overlegcomité fier verkondigd.

Iets na 17 uur kregen we een mail van de school. Om te vragen de kleuters thuis te houden uit solidariteit. (Met wie eigenlijk?) Er worden geen pedagogische activiteiten georganiseerd en het wordt eigenlijk een noodopvang.

Van ouders van andere scholen hoor ik hetzelfde, een heel andere boodschap (kleuters welkom! we maken er nog een veilige en fijne week van met de komst van de paasklokken! of zelfs ‘we sluiten niet uit dat we u morgen moeten mailen dat de kleuterschool volledig sluit’.

Overleef ik een extra week thuiswerk met kleuter? Ja, waarschijnlijk wel. En de week nadien kan er ook nog bij, wanneer het knutselkamp geannuleerd wordt. (We wachten nog steeds op nieuws.) Worden wij daar vrolijk van? Dat zeker niet. Ga ik een keer of honderd mijn geduld verliezen en hard roepen? Die kans bestaat.

Als er nu beslist werd dat alle (kleuter)scholen dicht gingen en dat er duidelijk over gecommuniceerd werd, had ik mij daarbij neergelegd. Maar nu verandert alles om de 5 minuten. Het is nu 22.30 en ik kan mijn bericht onmogelijk inplannen om morgenvroeg online te verschijnen want het verandert waarschijnlijk nog wel een paar keer. (Als je dit leest, heb ik dat dus wel gedaan. Living on the edge!) Met wat geluk krijg ik een zenuwinzinking, dan is het opvangprobleem alvast opgelost.

Ik overdrijf. Ik weet het. Er zijn ook de verpleegkundigen, winkelbedienden en treinbestuurders die het moeten oplossen. Maar mag ik op z’n minst een beetje in de war zijn? Ik voel mij helemaal terug maart 2020 aan de vooravond van de eerste coronabeslissingen.

9 suggeties bij “Naar school of niet?

 1. Jij mag een beetje in de war zijn en wat mij betreft ook boos hoor. Wat een chaos is me dat geweest. Heb nog niet durven vragen aan mijn dochter hoe zij denken alles te regelen.

 2. Het is ook onbegrijpelijk. Ik ben helemaal voorstander van het sluiten van de scholen, maar dan van alle scholen, en meteen ook de gezamenlijke activiteiten die buiten het schoolcircuit wel mogen doorgaan. Zoals de besmettingen zich nu presenteren is de enige oplossing een totale lockdown, zoals in maart. Maar de politiek heeft de ballen niet en doet dus halfslachtige pogingen om iets te doen. Ik bid ondertussen dat het genoeg zal zijn, want een instorting van ons gezondheidssysteem, dat willen we niet. Ik wens je veel moed. Duidelijkheid en doortastendheid zouden beter geweest zijn

 3. Herkenbaar! Hier is het in de loop van vandaag ook nog drie keer verandert. Voorlopig is de kleuterschool gewoon open zoals anders. Maar ik zie dat nog wel een paar keer veranderen voor het maandag is.

  De crèche vraagt om kindjes thuis te houden, behalve als het niet lukt, bvb ‘omdat je moet telewerken’. Dus ook daar weten we nog niet goed wat te doen 😬

  Het meest haalbare lijkt me baby thuis en kleuter naar school. Als de kleuter thuis moet blijven dan moeten we met verlof puzzelen. Voor die combi van thuis weken + tegelijk kleuter entertainen ben ik echt te moe momenteel 🥱

  En dan maar hopen dat 4 weken paaspauze genoeg is, en het niet weer op 13 weken uitdraait 🤞🤞

 4. Hier was het tot vrijdagavond verwarring troef. Want inderdaad de kleuterschool blijft open maar uit solidariteit vragen ook zij om de kleuters thuis te houden.

  Uiteindelijk werd het hier een compromis à la belge: een paar dagen school en een paar dagen thuis. Want een volle week thuiswerken met een kleuter erbij, dat is waanzin. En ik kon en kan dat even niet aan. Is dat egoïstisch van mij? Waarschijnlijk wel. Maar aan de andere kant: wat heeft mijn kind er aan als ik na een paar dagen volledig instort? Vandaar dus onze compromis keuze 🙂

 5. Goh ik heb niet teveel gepiekerd over het wel of niet. Eerst was het kleuterschool wel, maar eerlijk: ‘k heb liever beide kinderen samen thuis als we moeten werken dan slechts 1 die zich dan doodverveelt.

  Dus ik heb wat afgewacht en verdict is dus dat we ze beide hebben. Dat lijkt me beter. En het is altijd wennen en dan is 3 weken thuiswerken met de kinderen beter dan slechts 1 week.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.